مدل کسب و کار
مدل کسب و کار بیانگر متدولوژی انجام کار در یک کسب و کار است که حول محور آن مدل رشد می کند و توسعه می یابد.
مدل های کسب و کار در انواع گوناگونی وجود دارند که اغلب کسب و کار ها به ویژه کسب و کار های سنتی پیرو یک مدل خاص هستند.
دیرینگی بهره گیری از اصطلاح کسب و کار به بیش از یک قرن پیش باز می گردد. اما اصطلاح مدل کسب و کار حداکثر دو دهه است که پا به عرصه دنیای تجارت گذاشته است.
در طی انقلاب صنعتی میزان استفاده از طرح کسب و کار افزایش پیدا کرد. وام دهندگان با هدف اتخاذ یک دید کلی نسبت به کسب و کار از افراد طرح کسب و کار را خواستار هستند.
طرح کسب و کار نشان دهنده ی جزئیات اجرایی، اندازه و مقدار یک کسب و کار است و بر اساس برآورد های مالی اقتصادی طرح و با در نظر گرفتن میزان ریسک می تواند اعتبار لازم به کسب و کار را اختصاص داد.
در سال های متمادی عبارت مدل کسب و کار در کسب و کار هایی که مزیت رقابتی در آن ها اهمیت دارد و ارزش آفرینی انجام می گردد، رواج گسترده ای یافته است.
تعریف مدل کسب و کار
در یک تعریف ساده مدل کسب و کار روشی است که یک سازمان در فعالیت های تجاری خود آن را پیش می گیرد و به وسیله درآمد زایی پایداری خود را در شرایط های مختلف حفظ می نماید.
مدل کسب و کار بر اساس منبع هایی که در دسترس یک سازمان یا شرکت است با در نظر گرفتن نیاز مشتری یک ارزش خاص در نظر گرفته می شود و زمینه را برای کسب درآمد مهیا می کند.
به عبارتی دیگر مدل کسب و کار چگونگی درآمد زایی به وسیله یک سازمان و شرکت را مشخص می سازد.
بدین ترتیب به روشی که در درآمد زایی، تولید پول، آفرینش ارزش اقتصادی و مالی یک کسب و کار نقش دارد، مدل کسب و کار اطلاق می شود.
یک مدل کسب و کار، ایده ها و استراتژی ها و ایده هایی که یک سازمان دارد را به ارزش های قابل ارائه اقتصادی تبدیل می کند و نشان می دهد که یک شرکت چگونه با جایگاه خود در زنجیره ارزش برای خود کسب درآمد می کند. این زنجیره ارزش شامل کارآفرینی، استراتژی ها و راهبردها، دامنه مسائل اقتصادی، مباحث مربوط به سرمایه گذاری و … است.
مدل کسب و کار، در واقع برنامه ای برای اجرای موفق عملیات راهبردی یک کسب و کار است که شامل کشف منابع درآمدزایی، مسائل مربوط به مشتری، محصول و جزئیات مالی است.
در یک تعریف جامعتر، مدل کسب و کار در واقع منطقی را که یک سازمان ارزشی را خلق می کند و در یک فضای افتصادی، فرهنگی و اجتماعی به مشتری تحویل می دهد را بیان می نماید.
مدل کسب و کار در استارتاپ
1. شناسایی بازار
2. تعریف و شناسایی دقیق محصول قابل عرضه به بازار
3. مشتریان، نحوه ارتباط با آنها و نگهداری مشتری
4. چگونگی ورود به بازار، عرضه محصول و ارائه به مشتری
5. تعریف اینکه چه کارهایی باید انجام شود
6. روشی که منابع الزامی کسب و کار باید تهیه شوند
7. روش درآمدی و هزینه های کسب و کار
یک استارتاپ از یک مدل خاصی پیروی می کند که هر لحظه ممکن است این مدل تغییر کند و یا جایگزین مدل جدیدی شود. مدل های کسب و کار در استارتاپ ها به گونه ای است که می بایست با بازخورد از بازار و مشتری، قابل تغییر باشد. بازخورد از مشتری یکی از مهمترین ملاک های تغییر مدل های کسب و کار است.
منبع